Bajramska čestitka glavnog imama MIZ-e Jablanica

Vijestii iz medžlisa

Poštovani muslimani i muslimanke svih džemata koji gravitiraju MIZ- e Jablanica,

Drage naše vjernice i vjernici u našoj dijaspori – ma gdje bili. Nalazimo se u posljednjim sahatima ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana i iščekujemo trenutke naše najveće radosti, trenutke blagdanske, bajramske. Sa sutrašnjim danom zakoračit ćemo u dane koji su kruna naših cjelodnevnih ibadeta koje smo činili proteklih mjesec dana. U proteklih mjesec dana milost, oprost i spas smo tražili u našim mukabelama, postu, dovama, zikrovima, noćnim namazima kao i u dobročinstvu prema drugima. Kroz mjesec koji nam evo izmiče tražili smo mir i spas svjedočeći kur’anske istine satkane u ajetu: “Došla je Istina, a nestalo je laži, laž zaista nestaje“. Ramazan nam je najbolji primjer i pokazatelj kako možemo biti bolji nego što jesmo, kako možemo živjeti u duhu naše tradicije bez ružnih djela i postupaka. U mjesecu u kojem smo živjeli islam bez šejtanskog ometanja pokušavali smo da se približimo našem Gospodaru, iskreno se nadamo da smo u toj nakani i uspjeli. Uzvišeni naš Gospodar od nas traži da naš kompletan život bude protkan ovim ramazanskim osjećajem, da primjenjujemo ono što volimo i radimo ono što je našem Gospodaru milo, zato ovu lijepu ramazansku praksu i ramazanski osjećaj nastavimo i u narednim mjesecima i potvrdimo da smo sljedbenici puta kojeg Gospodar voli. Činimo dobro ljudima, volimo svoje komšije i usrećujmo sve insane na dunjaluku ma kojoj vjerskoj grupi pripadali, jer Allah voli one koji usrećuju druge.

Draga braćo i poštovane sestre dopustimo bajramskim danima da ukrase naše kuće i naša dvorišta. Ukrasimo ove blagdanske dane lijepim ponašanjem i provodimo blagdane u skladu sa našom tradicijom u krugu naših porodica. Draga omladino nemojmo skrnaviti bajramske dane mjestima koja štete našem duhovnom biću, pokažimo ljepotu naše vjere i našim ponašanjem u danima slavlja.

Draga braćo i sestre drugi dan bajrama je Dan šehida. Ne zaboravimo na taj dan one koji više nisu s nama, naše šehide, one koji su živote svoje dali za ove vrijednosti. Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine.

Drage naše Jablaničanke i Jablaničani, dopustimo da nas bajram uveseljava i učinimo da u ovim blagdanskim danima veselje i radost prevlada. U ime kolektiva Medžlisa Islamske zajednice Jablanica želim vam čestitati nastupajuće blagdane riječima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

h. Ekrem ef. Hodžić, glavni imam MIZ-e Jablanica

Podijeli sa prijateljima

Odgovori