Centralna mevludska svečanost povodom rođenja Muhammeda a.s.

Vijesti Vijestii iz medžlisa

U sklopu manifestacije “Volimo te naš Poslaniče”, koju tradicionalno organizira Medžlis IZ-e Jablanica povodom mjeseca rođenja Muhammeda a.s. u ponedjeljak 19. novembra 2018. godine poslije jacija namaza u Čaršijskoj džamiji u Jablanici upriličena je centralna mevludska svečanost povodom rođenja Muhammeda a.s. Kompletan program su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Jablanica na čelu sa glavnim imamom h. Ekrem ef. Hodžićem koji je u sklopu programa kazivao mevludsku besjedu. Također u izvedbi mevludskog programa učešće je uzeo hor učenica Karađoz-begove medrese Mostar sa područja našeg Medžlisa. Učenjem ajeta iz Kur’ana, mevluda, izvođenjem ilahija i donošenjem salavata na Poslanika naše džematlije su razgalili svoje duše u ovoj mevludskoj noći. Na kraju programa proglašeni su i pobjednici literarnog konkursa koji je MIZ-e Jablanica u sklopu manifestacije raspisao. Najbolje radove, po odluci stručne komisije odnosno profesora Bosanskog jezika u Karađoz-begovoj medresi u Mostari na temu: “Stopama tvojim, Poslaniče, koračam ka istini” napisali su sljedeći autori:

  1. mjesto Medina Palić, II razred Srednje škole u Jablanici
  2. mjesto Senida Šubara, II razred Srednje škole u Jablanici
  3. mjesto Dženita Biserović, II razred Karađoz-begove medrese u Mostaru

Nagrade najboljima je uručio h. Ekrem ef. hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Jablanici.

H. Ekrem ef. Hodžić u svojoj mevludskoj besjedi je poručio prisutnima da trebamo živjeti sunnet Poslanika. Danas imamo puno knjiga koje govore kako trebamo raditi, ponašati se ali nemamo djela. Islam je djelo a ne priča. H. Ekrem ef. Hodžić je poručio prisutnima da čuvamo naše islamske i tradicijske vrijednosti i da budemo komšije onakve kakvi trebamo biti, odnosno kako nas je Poslanik s.a.v.s. kroz svoj sunnet učio. Nakon završetka mevludskog programa članovi Mreže mladih Medžlisa IZ-e Jablanica upriličili su druženje za sve mlade u edukativnim prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici i na taj način ovu mevludsku noć u Jablanici završili.

Manifestacija “Volimo te naš Poslaniče” se nastavlja u narednim danima kroz druge sadržaje, posjete Domu za stara i iznemogla lica, Ženskim mevludom u subotu 24.11.2018. godine u Podbriješkoj džamiji, kako i podjelom paketića polaznicima mektebske nastave i na kraju završnim događajem polaganjem kamena temeljca za izgradnju mesdžida na Zlatama i otkrivanje ploče istaknutim vakifima Čaršijske džamije u Jablanici kao i podjelom vakufnama i zahvalnica koja je planirana za 01.12.2018. godine.

Ovom prilikom pozivamo sve naše džematlije na nam budu partneri i saučesnici u hajru.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori