Džamija u Doljanima bogatija za novi minber

Vijesti Vijesti iz džemata Vijestii iz medžlisa

Naš povratnički džemat u ovogodišnji ramazan ulazi bogatiji za minber. Novi minber koji krasi ovu našu ljepoticu u povratničkom džematu Doljani donirao je Elvedin Delalić iz Ostrošca.

U srijedu 22. aprila 2020. godine u prisustvu predsjednika džematskog odbora džemata Doljani Huseina Sihirlića, glavnog imama h. Ekrem-ef. Hodžića i vakifa minbera Elvedina Delalića novi minber je instaliran u ovu džamiju.

Riječima zahvalnosti vakifu kao i glavnom imamu koji je koordinirao ovom akcijom obratio se predsjednik džematskog odbora Husein Sihirlić koji je u svom obraćanju istakao da ovaj minber povratnicima Doljana puno znači iz dva razloga i to što džamija dobija puninu i kompletan izgled a drugi razlog je što se riješila i još jedna briga ovog džemata koji su u proteklim godinama sa Medžlisom IZ-e Jablanica uložili velika sredstva u obnovi ove džamije. Džamija u Doljanima je nakon potpunog rušenja od strane HVO-a ponovno obnovljena uz pomoć džematlija i donatora 2002. godine. Na kraju svog izlaganja Husein Sihirlić istakao je da su džematlije Doljana tužni što ovogodišnji ramazan neće moći provesti u džamijskom ambijentu ali da razumiju brigu Islamske zajednice u BiH za zdravlje vjernika.

Vakif Elvedin Delalić je istakao da je donirao sredstva za izradu ove minbere pred dušu svoje rahmetli majke Delalić Hatidze koja je preselila prije 2 godine. Prema njegovim riječima on je navratio nedavno u džamiju i vidio da ovoj džamiji fali minber te je u dogovoru sa svojom porodicom odlučio da finansira izradu ove minbere i donira je ovom džematu.

Uz dovu Allahu dž.š. glavni imam MIZ-e Jablanica zahvalio se vakifu te zamolio Allaha dž.š. da ovo djelo ukabuli pred dušu rahmetli Delalić Aiše i da se sakupljamo u ljepšim vremenima i okolnostima ali i ovi radovi su dokaz da se i u vremenu pandemije radi i živi.

Napominjemo džematlije Doljana zajedno sa Medžlisom IZ-e Jablanica u proteklom periodu su uložili velike napore kako bi ova Doljanska ljepotica zasjala u punom sjaju, tako je urađena kovana ograda okolo džamije, postavljeni su rasvjetni reflektori koji osvjetljavaju munaru, promijenjeno ozvučenje u džamiji kao i montirana nova minbera u džamiji.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori