Ikrar dova za buduće hadžije sa područja Medžlisa Jablanica

Vijestii iz medžlisa

U subotu, 05.08.2017. godine proučena je zajednička ikrar dova za hadžije sa Medžlisa IZ-e Jablanica.

U prepunoj jablaničkoj centralnoj džamiji nakon podne-namaza prisutni su mogli uživati u prelijepom programu kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Jablanica. Na početku proučen je odlomak iz Kur’ana, a potom prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa IZ Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić. On je poželio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio se na njihovom dolasku. Imami su proučili nekoliko odlomaka iz Kur’ana a polaznice mektebskog hora su proučile nekoliko ilahija i kasida o hadždžu a potom vaz-i-nasihat je održao glavni imam Ekrem ef. Hodžić. Kompletan program je bio ispunjen tekbirima. H. Ekrem ef. je ukazao na važnost pete islamske dužnosti, o obavezi svakog punoljetnog i imućnog muslimana. Govorio je o doživljaju hadža, njegovim ljepotama, te o uticaju hadždža na svakodnevni život čovjeka.
Svoj nadahnuti vaz završio je dovom, da Allah pomogne našim hadžijama na putu do svetih mjesta i da nam se živi i zdravi vrate kućama i svojim porodicama. Nakon halala hadžija i prisutnih džematlija hfz. Anis Čilić je proučio ašere a Ekrem ef. Hodžić dovu. Nakon programa upriličen je svečani ručak za sve džematlije koje su došle da uveličaju ovu dovu u edukativnim prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici.
Ove godine sveta mjesta Mekku i Medinu posjetit će 6 hadžija sa područja Medžlisa Jablanica: Čilić Idriz, Teletović Adila, Begović Naza, Kadić Nermin, Kadić Sanela i Kadić Kada. Ove godine sa područja MIZ-e Jablanica putuju 2 bračna para.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori