ISPRAĆAJ IMAMA h. MESUD ef. ĆOSIĆA U PENZIJU

Vijesti Vijesti iz džemata Vijestii iz medžlisa

Danas, 31. jula 2019. godine  u džamiji džemata Jablanica 1 (Podbreška džamija) na inicijativu imama i uposlenika MIZ-e Jablanica kao i džematlija pomenutog džemata, upriličili smo svečanost ispraćaja Mesud ef. Ćosića u penziju. Mesud efendija je svoj životni vijek potrošio u časnoj imamskoj misiji u hercegovačkim džematima, prvenstveno u Konjicu a kasnije i Jablanici, te u teškim vremenima po muslimansko biće iznio ogroman teret imamske misije. U svome poslu je bio predan i profesionalan a u imamskoj misiji častan, i kao stariji kolega, svima nama na području Medžlisa mentor u našim prvim imamskim koracima. Nažalost, teško breme ovog posla mu je dodijelilo bolest koja će ga pratiti do kraja života te  prije deset godina imao je težak moždani udar koji mu je oslabio govorne funkcije koje su mu dodatno otežavale posao kojim se bavi. Mesud efendija je efendija koji je u Jablanicu došao u teškim i turbulentnim vremenima, vremenu kada nije ni bilo Medžlisa već samo jedna džamija (Podbreška). I u tom smislu bio je hodajuća institucija koja je zajedno sa ostalim agilnim članovima Odbora islamske zajednice formirao Medžlis i uspostavio konture Medžlisa kakvog danas imamo.

Svako teško vrijeme za Medžlis je na lahak način rješavao, svaku prazninu je popunjavao, svaku promjenu imama i glavnog imama Medžlisa Mesud efendija je činio lakšom i jednostavnijom da se ne primjete promjene u radu Medžlisa. Bio je prvenstveno imam a kada je bilo potrebno i vjeroučitelj u vremenima kada nastavu vjeronauke nije imao ko obavljati Mesud efendija bi pored redovnih obaveza u džematu stizao popuniti i nastavu vjeronauke.

“Zato kada pričamo o Mesud efendiji to moramo činiti sa ogromnim pijetetom. Nas mlađih imama je obaveza se sjećati svojih starijih kolega, i ukazati im puno poštovanje za njihov trud. Mesud ef. Ćosić  je jedan od onih imama koji zaslužuju pažnju zajednice i koji nisu smjeli zbog svoga sveukupnog doprinosa imamskoj misiji otići u penziju u tišini naše zajednice. Zato nam je drago što smo na ovaj način obilježili karijeru našeg Mesud ef. Ćosića koji je izuzetan čovjek, još bolji imam kao i vrstan  pedagog koji je svojim savjetima svima nama mlađim kolegama olakšavao bavljenje ove misije. Mesud ef. Ćosić je svoj trag ostavio u ovom Medžlisu na polju stručnog, muallimskog – pedagoškog ali i administrativnog rada. Njegovo poznavanje pravnih procesa jer je bio i diplomirani pravnik nam je uveliko olakšalo da vodimo procese oko povrata vakufske imovine kao i druge bitne procese za naš Medžlis. Nadam se da će biti prilike da njegovo iskustvo i njegovu predanost radu prenesemo na mlade generacije imama te da nam Mesud ef. Ćosić bude jedan lijep kalup odnosa i rada u Zajednici. Nastojaćemo da našeg kolegu i ono što je uradio ne zaboravimo. Iako od danas formalno-pravno Mesud ef. Ćosić nije više uposenik Medžlisa IZ-e Jablanica on će ostati uvijek naš stariji kolega i mentor kojem se nećemo libiti da se obratimo te da ga upitamo za savjet i mišljenje”, naglasio je h. Ekrem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica koji je zaželio Mesud ef. Ćosiću da ga zdravlje posluži i da uživa u plodovima zaslužene penzije te mu se zahvalio za predan rad u Medžlisu IZ-e Jablanica te mu dodijelio skromnu hediju u vidu počasnog sata ispred kolektiva Medžlisa IZ-e Jablanica.

„Hvala vam na ovoj gesti i ne samo ovoj i prije je bilo lijepih gesti koje ne možemo pobrojati. U ovoj našoj misiji bude i lijepih i manje lijepih trenutaka, ipak kao i svi samo se lijepih sjećam. Prva gesta koju bih želio izdvojiti jeste susretljivost Medžlisa da mi pomogne u teškim trenucima kako zdravstvenim tako i drugim teškoćama koje mi je život donio. Medžlis je moja druga porodica iako sam u dosta slučajeva zarad interesa Medžlisa zapostavljao i svoju porodicu. Druga gesta je novčana otpremnina. I, evo, ova sada u vidu sata koji će me podsjećati na vrijeme koje je prošlo i koje dolazi. Drago mi je da ovaj Medžlis ostaje u rukama mladih imama koji vole svoju misiju i nadam se da će u vremenima koja su podjednako teška kao i vremena u kojima sam radio iznijeti baklju islama na ovim prostorima. Zahvaljujem se trenutnom predsjedniku kao i bivšim predsjednicima Medžlisa kao i glavnom imamu i imamima koji su mi bili podrška u radu i meni je drago da sam bio dio ovog tima“, rekao je Mesud ef. Ćosić u svom emotivnom obraćanju.

BIOGRAFSKI PODACI O MESUD ef. ĆOSIĆU

h. Mesud ef. Ćosić je rođen 28. Marta 1956. godine u Jaseniku, općina Konjic od oca rahmetli Ahmet ef. Ćosića i majke rahmetli Zahide. Osnovnu školu je pohađao u Jaseniku, Goranima i Voljevici. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu upisuje 1970. godine te je uspješno završava 1975. godine. Nakon Medrese 1979. godine se zapošljava kao imam u džematu Kruščica 1979. godine odakle prelazi u džemat Lisičići gdje ostaje do 1996. godine kada na poziv Muftije mostarskog prelazi u džemat Jablanica 1 (džemat Podbreške džamije) gdje će ostati do svoje penzije. U periodu od 1996. godine pa do 2005. godine obnašao je funkciju V.D. glavnog imama Medžlisa IZ-e Jablanica, te je ujedno i prvi glavni imam u historiji Medžlisa IZ-e Jablanica. U ovom periodu je uporedo sa imamskim poslovima obavljao i funkciju profesora islamske vjeronauke u Srednjoj školi u Jablanici. 1998. godine uspješno završava Pravni fakultet te pored prije stečene diplome nastavnika islamske vjeronauake stiče i zvanje diplomiranog pravnika.  Ponovo je od 2013.-2015. godine obnašao funkciju V.D. glavnog imama sve do dolaska trenutnog glavnog imama h. Ekrem ef. Hodžića. Hadždž je obavio 2008. godine. Oženjen je Hajrija hanumom i otac je troje djece  Halisa, Malika i Almedine od koje ima troje unučića. Primio je mnogo priznanja i zahvalnica kako od institucija Islamske zajednice tako i od državnih organa.

h. Mesud efendiju Ćosića na poziciji imama Podbreške džamije u Jablanici zamjenit će Emin ef. Bandić, dosadašnji nastavnik islamske vjeronauke u Osnovnoj školji “Suljo Čilić” Jablanica i nekadašnji uposlenik Medžlisa IZ-e Jablanica.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori