Jablanica 2

Čaršijska džamija (džemat Jablanica 2)

Čaršijska džamija u Jablanici je monumentalni objekat na području Jablanice. Ujedno je i centralna džamija za područje Medžlisa IZ-e Jablanica. Idejni projekt za Čaršijsku džamiju uradio je prof.dr. Hamdija Salihović. Dana  25.09.2005. položen je kamen temeljac za izgradnju Čaršijske džamije u Jablanici. Od mjeseca ramazana 2006. godine ,u suterenu džamije, počelo  se sa obavljanjem vjerskih aktivnosti: dnevni namazi, džume , teravih namazi, bajrami i dr. Džamija je izgrađena uz magistralni put M-17 Sarajevo – Mostar. U gradnji džamije su učestvovali privrednici Jablanice, građani, bosansko-hercegovačka dijaspora, Republika Turska. Džamija je svečano otvorena 31.08.2013. godine uz veliki broj posjetilaca i zvaničnika iz naše zemlje, ali i iz Republike Turske. Po svojim gabaritima, ali i funkcionalnosti, jedna je od najvećih i najprostranijih džamija u Hercegovini.(2 učionice za mektebsku nastavu, biblioteka, amfiteatar i odvojene abdesthane za muškarce i žene.)

Čast da otvori ovu džamiju pripala je h. Remzi Kovačiću iz Ostrošca. Imamsku službu u ovoj džamiji obavljali su h. Suljo ef. Cikotić, koji je ujedno bio i glavni imam Medžlisa Jablanica, i sadašnji imam ove džamije je h. Ekrem ef. Hodžić, također glavni imam Medžlisa Jablanica.

O imamu:

Ekrem Hodžić je rođen  27.06.1983. godine u Brčkom a odrastao i osnovnu školu završio u selu Vražići općina Čelić. Nakon osnovne škole, 1998/1999 godine upisao je prvi razred „SMŠ Abdulah Kovačević“ u Čeliću, smijer Ekonomski tehničar. Nakon uspiješno završenog prvog razreda (odličnim uspijehom ) napušta  „SMŠ Abdulah Kovačević“  te upisuje  Karođoz-begovu medresu u Mostaru, školske 1999/2000 godine a kao učenik generacije završio je medresu 2003 godine.

Nakon medrese upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Odmah nakon prve godine studija napušta FIN te odlazi u Egipat putem Vjersko prosvjetne službe IZ u BiH, kako bi upisao se na Univerzitet Al azhar.

Na Al azharu upisuje fakultet Usulu-d-din odsijek Tefsir. U toku studija na Al Azharu izabran je za prvog predsjednika  Udruženja bosanskih studenata na Al azharu . To je prvo udruženje bosanskih studenata na Al azharu, iako se zna da su mnogi naši zemljaci boravili i studirali na Al azharu, kao i drugim univerzitetima u Arapskoj Republici Egiptu, čemu daje značaj ovog Udruženja.

  1. oktobra 2010 godine počinje raditi kao imam pripravnik u džematu Večići MIZ Kotor Varoš, Muftijstvo banjalučko, gdje je ostao do kraja aprila 2015 god..

Od 1 maja 2015. godine imenovan je za Glavnog imama MIZ-a Jablanica, Muftijstvo mostarsko gdje i danas radi a uporedo je i imam centralne džamije, Čaršijske džamije koja se nalazi u strogom centru grada.

Imenovan je ispred Muftijstva kao koordinator za rad sa NVO. Aktivno govori Arapski a služi se i Engleskim jezikom. Oženjen je i ima troje djece.

Podijeli sa prijateljima