Mevlud za žene

Vijesti Vijesti iz džemata Vijestii iz medžlisa

U sklopu  manifestacije “Volimo te naš Poslaniče” povodom rođendana Muhammeda a.s. u subotu, 24.11.2018. godine u džamiji u Podbriježju, održan je mevlud za žene.

U najstarijoj džamiji u Jablanici, u subotu, 24. 11. 2018. godine, poslije jacije-namaza, u organizaciji odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ-e Jablanica, održan je mevlud za žene povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Pored učenja mevluda ženski dio džemata su učile i recitirale odlomke iz Kur’ana. Ono što je posebna odlika ovogodišnjeg programa jeste velika posjeta žena ovom mevludu, koji je novina u radu džemata na području Hercegovine. Prema riječima koordinatorice za brak i porodicu pri Medžlisa IZ-e Jablanica Amele Džajić Idrizović cilj ovakvih manifestacija jeste promocija univerzalnih vrijednosti iz Poslanikovog života.

Na početku programa prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, zahvalivši se vjernicama na organiziranom programu povodom 12. Rebiu-l-evvela, te istakao da Medžlis IZ-e Jablanica će uvijek podržavati aktivnosti ovog tipa i naravno biti podrška ovom odjelu za brak i porodicu. Prisutne je poselamila i koordinatorica za brak i porodicu muallima Amela Džajić Idrizović i uputila riječi dobrodošlice, te zahvalila se ženama ovog na pomoći u organizaciji ove svečanosti. Nakon uvodnih riječi izveden je mevludski program uz učenje ilahija i kasida, koje su pored muallima Suade i Amele izvele učenice Karađoz-begove medrese sa područja Medžlisa Jablanica kao i polaznice mektebske nastave, a potom je uslijedilo predavanje za žene. Prigodno predavanje prisutnim ženama održala je nastavnica vjeronauke u OŠ “Suljo Čilić”u Jablanici muallima Suada VIla Gusić. Muallima Suada je naglasila važnost ovakvih i sličnih svečanosti, te ukazala na značajne momente Poslanikovog života. Uz powerpoint prezentaciju ona je govorila o oživljavanju sunneta i o vrijednostima učenja salavata na Poslanika a.s. Kroz prezentaciju naglašavala je da je veoma bino da svi nađemo u Poslaniku a.s. svog uzora. Izrazila je svoje zadovoljstvo na prisustvu velikog broja žena svih dobi, od djevojčica pa sve do žena u zrelom dobu te ukazala na značaj žene muslimanke u javnom životu, a u skladu sa Poslanikovim životom. Na kraju se zahvalila organizatorima ove svečanosti na ukazanom povjerenju.

Svečanost se završila učenjem Kur’ana i dove. Ove godine Odjel za brak i porodicu pri Medžlisu Jablanica je nosilac mnogih aktivnosti u manifestaciji te na taj način pokazuje da su žene muslimanke veliki potencijal i resurs u našim džematima.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori