Najava druženja sa prof.dr.hfz. Halil Mehtićem

Najave

Medžlis islamske zajednice Jablanica u sklopu svojih redovnih mjesečnih tribina i predavanja u mjesecu martu organizuje druženje sa uvaženim i istaknutim alimom hafizom Halil Mehtićem, inače dekanom Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Predavanje, pod nazivom “Kur’an kao lijek”, će se održati ako Bog da u prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici 17. marta 2018. godine između akšama i jacije (18:15-19:30). Poslije jacije namaza biće upriličeno druženje uz kafu i kolače sa uvaženim hafizom za naše mlade, članove Mreže mladih MIZ-e Jablanica.

Iz bogate biografije uvaženog hafiza izdvajamo:

Prof.dr. hfz. Halil Mehtić je po mnogo čemu interesantna ličnost. Halil ef. Mehtić je rođen 1953. godine u Donjem Vakufu. Pored činjenice da je obavljao dužnost imama, zatim glavnog imama te muftije u Zenici pa predsjednika Udruženja ilmijje BiH, člana Vrhovnog sabora Islamske zajednice (IZ) za bivšu SFRJ te rukovodioca Ureda Mešihata BiH za slobodnu teritoriju sa sjedištem u Zenici, hafiz Mehtić dao je veliki doprinos kako na polju islamske nauke, tako i u odbrambenooslobodilačkom ratu za vrijeme agresije na BiH. Osnivač je Islamske pedagoške akademije u Zenici, gdje od početka radi kao predavač na predmetu Kiraet, a od polovine 2015. godine  obnaša funkciju dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za općinskog vijećnika u Zenici. Od 2000. do 2002. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dobitnik je nekoliko važnih priznanja, kao što su Plaketa Trećeg korpusa, Plaketa Ratne oficirske škole sa zlatnim slovom A te Ratna plaketa Generalštaba Armije RBiH. Hafiz Mehtić prvi je Bošnjak koji je snimio kompletan Kur’an na CD.

Hafiz Mehtić se nakon fakultetske diplome aktivnije pozabavio prosvjetiteljskim radom, oživljavanjem islamske i muslimanske ideje. Kao borac i pregaoc za islam uvaženi hafiz Mehtić je dio čuvenog Sarajevskog procesa iz 1983.godine, odnosno suđenjem grupi mladih muslimana na čelu sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, pod optužbom da su rušili tadašnji državni poredak. U zeničkom procesu meta tadašnje državne bezbjednosti i vlasti bio je upravo hafiz Mehtić, kao imam zeničke Sultan- Ahmedove, odnosno Čaršijske džamije.

Hafiz Mehtić je uhapšen 21. januara 1986. godine u svom stanu, kada počinje istraga, traženje inkriminirajućih dokaza, odabira i pritiska na svjedoke da potpisuju već napisane izjave protiv njega, a sve pod optužbom da je radio na rušenju tadašenjeg državnog režima.

Ovaj “montirani” proces od strane komunističkih vlasti imao je za cilj da obeshrabri svakoga onoga koji je i pomislio da radi na osvještivanju muslimana Bošnjaka u tadašnjem turobnom dobu. Hafiz Mehtić je u istražnom zatvoru u Zenici proveo nešto više od 400 dana gdje je došao sa znanjem pola Kur’ana napamet, tako da je za tih dana provedenih u istražnom zatvoru uspio da obnovi i nauči cijeli kur’an napamet.
Sudski proces je okončan oslobađajućeom presudom.

Izdao je više knjiga, a vodio je i udruženje građana Selam u Zenici, koje izdaje časopis Novi Horizonti.

Iskoristimo priliku i okoristimo se biserima znanja uvaženog hafiza i napunimo našu Čaršijsku džamiju, jer doista od uvaženog hafiza imamo dosta toga čuti i sa polja islama i sa polja društveno-političke situacije, jer doista čovjek koji je spreman da u položi svoj život radi ideala islama i spasa islama u teškim vremenima zaslužuje našu pažnju.

Radujemo se Vašem dolasku!

Podijeli sa prijateljima

Odgovori