Obilježavanje dana sjećanja na Srebrenicu

Vijesti

Dana 10.07.2020.godine članovi Mreže mladih MIZ-e Jablanice odali su svoje priznanje neizmjerne ljubavi i sjećanja svim civilima genocida u Srebrenici.
Kako i dolikuje našim članovima, uspjeli su ljude podstaknuti na sutrašnji datum i utisnuti svu dozu boli titulom vječnog sjećanja.
Pored podjele Srebreničkih cvjetova, svojom pojavom uspjeli su održat lekciju da se nikad ne zaboravlja dešavanje 11.jula 1995.godine.
Također, ovom prilikom žele ljudima poručit pouku koja neće trajat samo 11.jula, nego na sve ostale dane u godini.
Koliko god ovaj datum bio važan, njegova srž utisnuta je u svim ostalim danima.
Proteže se do nas samih, razumskih odgovora i osjećaja duše. Da uvijek pamtimo ono što ne smije biti zaboravljeno, i da ostavimo bar malo prostora u predijelu duše za sve heroje zbog kojih dana stojimo na Bosanskoj zemlji hrabri i ponosni jer imamo jedan od najvažnijih ljudskih prava.
Pravo na vjeru i slobodu.

Članovi Mreže mladih MIZ-e Jablanica aktivnim učešćem uspjeli su odraditi zadatak na vrhunskom nivou. Pored same suštine kratkometražnog filma “Tragom sjećanja”, kao što i sam naslov pripovjeda pokušali su ostavit svoj iskren i pouzdan trag na sve one mlađe, kako i starije generacije svim značenjem sjećanja.
Film nudi pored sjećanja na sve civile, i vrelinu majčine suze koja nikad Božijom pravdom neće ostat nedorečena.
Čvrstina žrtve ogleda se u samoj činjenici majkinih utabanih koraka spremnih uraditi bilo šta za svoju porodicu. Pogazit i vlastiti ponos i oduprijeti se svim ovodunjalučkim željama i čežnjama.
Pred ljepotom dunjaluka, ne zaboravimo da bol nikada ne ostavlja čak ni svoje najhrabrije sinove. Spremna je otići do najdublje tačke duše i poljuljat nas u našem nijjetu.
Ovim kratkometražnim filmom ni u samom momentu snimanja cilj nije bio predstavit samo borbu i sjećanje tuge na Srebrenicu, nego podučit nas borbi protiv samih nas.
Borba protiv samih nas iziskuje truda da 11.jula zaledimo osmijeh, a sve ostale dane ne zaboravimo suštinu sopstvenog postojanja i cilja koračanja dunjalukom.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori