Promocija Zbornika radova “Muslimanska porodica-prava i dužnosti”

Vijesti Vijestii iz medžlisa

U nedjelju 24. decembra 2017.g, u organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i Medžlisa islamske zajednice Jablanica u edukativnim prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici upriličena je promocija Zbornika radova „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“ za područje Muftijstva mostarskog.

Cilj promocije je afirmiranje i promoviranje tema brak i porodica jer upravo ovaj je Zbornik štampan za muallime i koordinatorice kao stručni priručnik i polazni okvir pri tretiranju ovih važnih tema u životu muslimana i muslimanke.

U ulozi domaćina i moderatora prisutnima se obratio glavni imam MIZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu u našu lijepu Jablanicu. Promotori Zbornika bili su dr. Safija Malkić, priređivač Zbornika, mr. Sabrija Mehmedović, koautorica Zbornika mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove i Ramiza Bandić Kafadar koja je imala ulogu moderatora promocije. Mr. Sabrija Mehmedović je govorila o priči kao jednom od najvažnijih segmenata odgoja. Istakla je upravo da te priče koje su majke i nene pričale djeci pred spavanje davali poseban segment porodici. Nakon uvažene Sabrije prisutnima se obratila dr. Safija Malkić, koja je u svom izlaganju istakla važnost porodičnog života, odnosno supružnika koji su po kur’anskom obrascu odjeća jedni drugima. Nakon nadahnutog izlaganja dr. Safije Malkić auditorijumu se obratio Nusret-ef. Abdibegovićkoji je govorio o izvornosti institucije braka i potrebi očuvanja bračnih i porodičnih vrijednosti u bosanskohercegovačkom društvu, braku–zajednici koja oplemenjuje ljudski rod i koja počiva na ljubavi a u kojoj djeca-Allahov, dž.š., dar supružnicima, upotpunjuju radost bračnog i porodičnog života. Mr. Nusret ef. Abdibegović je iskoristio priliku da pohvali naš Medžlis i rad našeg kolektiva koji po njegovim riječima dinamizira život jablaničke čaršije. Kako je istakao Jablanica više nije prolazno mjesto već mjesto u kojem život vri, osvrćući se na vjerski život. Nakon jacije namaza usljedilo je druženje džematlija sa gostima uz kahvu i kolače koje su pripremile naše vrijedne članice aktiva žena koje djeluje pri MIZ-e Jablanica.

 

 

Podijeli sa prijateljima

Odgovori