Proučen mevlud povodom rođenja Muhammeda a.s.

Vijesti Vijestii iz medžlisa

Večeras 30.11.2017. g poslije jacije namaza u Čaršijskoj džamiji u Jablanici proučen je mevlud povodom nastupanja 12. rebiu-l-evvela, odnosno dana rođenja Muhammeda a.s.

Na početku nakon ašereta koje je proučio Muhamed ef. Burić, prisutnima se obratio domaćin h. Ekrem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jablanica, koji je prisutne poselamio i upoznao prisutne o protokolu mevluda. Nakon uvodnog govora kraće isječke iz mevluda proučili su imami MIZ-e Jablanica. Nakon učenja mevluda i ilahija prisutnima se u nadahnutom govoru obratio naš večerašnji gost Salih ef. Haušić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Uvaženi profesor je govorio na temu Poslanika kao milosti svjetovima, kao uzoru nama u svim životnim sferama. Salih ef. Haušić je kroz mnoštvo primjera prikazao prisutnima lik i djelo Muhammeda a.s., kroz njegove razne životne situacije kroz koje je naš Poslanik prošao. U vrlo emotivnom predavanju Salih ef. Haušić je kazao prisutnima kakav je Poslanik bio kao obični čovjek, kao muž, kao lider i sl. (audio zapis predavanja na našem youtube kanalu) Nakon predavanja našeg profesora program su zatvorili imami iz Donje Jablanice i Ostrošca, kraćim dijelom iz Kur’ana i dovom.

Medžlis islamske zajednice Jablanica ove godine nizom događaja u ovim danima obilježava dane rođenja Poslanika a.s., naše vrijedne hanume su na početku manifestacije dijelile kolače, imami su obišli časove vjeronauke, sutra će rukovodstvo Medžlisa posjetiti dom za stara i iznemogla lica, tokom vikenda će biti podijeljeni paketići za polaznike mektebske nastave te biti odigrano drugo kolo Mektebske lige te će se manifestacija zatvoriti druženjem naših omladinaca, članova Omladinskog kruga MIZ-e Jablanica. Večerašnji mevlud je bio centralni događaj ovogodišnje manifestacije.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori