Ramazanska poruka glavnog imama MIZ-e Jablanica

Vijestii iz medžlisa

Poštovana braćo i cijenjene sestre!

U utorak ako Bog da sa akšam namazom nastupa mjesec ramazan. Pred nama je  mjesec milosti, oprosta i spasa od džehennemske vatre. U danima koji nam dolaze  ćemo ako Bog da našim ibadetima: namazom, postom, zekatom i sadekatu-l-fitrom, postići Allahovu milost i oprost. Ramazan je naš najdraži mjesec i musafir jer u njemu Allah Uzvišeni nagrađuje postače sa oprostom, postačima obećava posebna vrata u Džennetu Rejjan. Potrudimo se da za kratko vrijeme zaradimo puno duhovnog kredita posteći i čineći ostale ibadete.

Budimo od onih koji ljubomorno čuvaju svoj iman i svoju tradiciju. Sretni smo da u danima posta učimo dovu Uzvišenom Allahu da nam srca zbliži, da nas sjedini u ljubavi i vjeri, da nam Svojom milošću ukrasi naša dobra djela, da nas nadahne Svojom dobrotom i da nas Svojim oprostom sačuva od svakog grijeha.

Ramazan je mjesec milosti, mjesec porodičnih druženja održavanja rodbinskih i komšijskih veza. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Neka nam i ovaj ramazan zablista u punoj svojoj raskoši. U danima koji nam dolaze sjetimo se i onih kojima trebamo pomoći to nam je obaveza. Ne zaboravimo ni instituciju zekata i sadekatul-fitra, kojom čistimo našu imovinu i naš post.

U svoje lično ime i ime Medžlisa islamske zajednice Jablanica, svim našim džematlijama, našim Jablaničanima i Jablaničankama najiskrenije želim čestitati nastupajuće dane ramazana uz tradicionalnu čestitku riječima:

 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Glavni imam MIZ Jablanica:

h. Ekrem ef. Hodžić, prof.

 

Ove godine na području Medžlisa islamske zajednice Jablanica teravih namaz će se klanjati na 19 mjesta: u 6 džamija, 9 mesdžida, 2 društvene prostorije i 2 privatna objekta. Pored teravih namaza u svim džematima će se klanjati svi dnevni namazi i učiti tradicionalna ramazanska mukabela. Sabah namaz će se klanjati u svim objektima 15 minuta poslije imsaka(početka posta).

 

 

Podijeli sa prijateljima

Odgovori