U džamiji u Podbriježju obilježena Mubarek noć Lejletu-r-Regaib

Vijesti Vijesti iz džemata Vijestii iz medžlisa

Prigodnim mevludskim programom u džamiji u Podbriježju u četvrtak 07. marta je obilježena Mubarek noć Lejletu-r-Regaib. Mevlud su proučili jablanički imami zajedno sa vjeroučiteljima i imamima u penziji. Ovom prilikom smo našim članovima predstavili i našeg novog imama u Ostrošcu Alena ef. Husejnovića. Prigodan vaz i nasihat je održao naš glavni imam h. Ekrem ef. Hodžić koji je u svom izlaganju istakao da vjersko-prosvjetna služba našeg Medžlisa iako u malom broju trudi se da nivo vjerskog života drži na visokom nivou, podcrtavajući još jednom vrijednost udruživanja i predanog rada na polju očuvanja islamskih i tradicijskih vrijednosti.

Glavni imam je pozvao džematlije da u ovakvim prilikama prisustvuju mevludskim i džematskim programima jer se na taj način učvršćuju prijateljstva i jačaju vrijednosti din-i-islama. Uzvišeni Allah pomaže zajednicu džemat.

Lejletu-r-regaib se inače obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Ovo je jedna je od odabranih noći, a, po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se, shodno tome, one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori