Veliki omladinski iftar na otvorenom

Vijesti Vijestii iz medžlisa

U petak, 08. juna 2018. godine,u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Jablanica i Mreže mladih MIZ-e Jablanica  upriličen je omladinski iftar na otvorenom na platou ispred Čaršijske džamije u Jablanici. Na ovom iftaru prisustvovalo je preko 270 mladih osoba iz nekoliko gradova mostarske regije, prije svega iz Mostara, Konjica, Prozora i Blagaja i Jablanice.

Ezan za akšam namaz proučio je Riad Subašić, student prve godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i ovogodišnji softa u Čaršijskoj džamiji u Jablanici. Nakon iftara prisutnima se prvo obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić koji je mladima zaželio dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo što može ovoliko mladih ljudi vidjeti na Bogu najdražim mjestima. Nakon Ekrem ef. Hodžića prisutne je poselamio Zaim Jarić, koji je ispred Mreže mladih prisutne poselamio i proveo ih kroz protokol iftara, Zaim je iskoristio priliku da poselami i našeg specijalnog gosta, donedavnog kapitena košarkaške reprezentacije BiH i jednog od najboljih sportista svih vremena Bosne i Hercegovine, Mirzu Teletovića te ga pozvao da se obrati ovom skupu mladih ljudi. Mirza Teletović je u svom kratkom ali nadahnutom i emotivnom obraćanju poselamio mlade i iskazao zadovoljstvo što može radost iftara podijeliti sa ljudima koji su budućnost ove države. Mirza je mladim poručio da na njega uvijek mogu računati u ovakvim i drugim situacijama te da mu predstavlja zadovoljstvo da pomaže ovakve projekte.

Inače, iftar je protekao u ugodnoj atmosferi, a druženje mladih je nastavljeno i poslije teravih namaza. Bila je ovo ujedno i prilika da se na jednom mjestu okupe mladi, te da u duhu mjeseca Ramazana podijele radost sa svojim prijateljima. Cilj je bio da se bolje upoznaju i da šire mrežu prijateljstva na ovim prostorima te da se druže, da provedu svoje vrijeme s drugima. Članovi Mreže mladih MIZ-e Jablanica koji su iznijeli najveći teret organizacije ovog iftara  zadovoljni su odzivom i iskreno se nadaju da će ovakvi iftari u narednim godinama, postati tradicija…

Medžlis islamske zajednice Jablanica kojem pripada i Mreža mladih se zahvaljuje svima onima, koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji omladinskog iftara, njihovim dragim gostima, a posebno našem Mirzi Teletoviću koji je bio i generalni pokrovitelj ovog iftara. Zahvaljuemo se i Harisu Neziriću koji je medijski popratio ovaj iftar te svojim profesionalnim angažmanom  se potrudio da na slikama ostane zabilježena ova lijepa junska noć u Jablanici.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada

 

‘Mreža mladih’ projekat je i program za mlade MIZ-e Jablanica. Cilj ovog projekta je uvezivanja džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti. Projekat ‘Mreža mladih’ uključuje veliki broj mladića i djevojaka, predstavnika džemata. Teme i zadaci koji ovaj projekat postavlja mladima odnose se na prepoznavanje i poštivanje univerzalnih vrijednosti i poruka plemenitog Kur’ana, zatim izgradnja ekološke svijesti, pokretanje humanitarnih akcija, te organiziranje različitih vjerskih i kulturnih sadržaja. Nosioci aktivnosti u ovom projektu su mladi a podršku im pružaju sve strukture Islamske zajednice u BiH, od Muftijstva, medžlisa, imama i džemata.

U vremenu kad je naša omladina prepuštena sama sebi, kad su mladi najveće žrtve različitih iskorištavanja i manipulacija, kad se na sve strane uvlače u svakojake ideologije i čudne vrtloge, iz kojih se ne zna i ne vidi izlaz, pokretanje projekta ‘Mreže mladih’ nasušna je potreba i prvorazredni prioritet.

Osnovni cilj ‘Mreže mladih’ je uključivanje i briga o svim našim omladincima. Jedan od simbola ovog projekta je paukova mreža. Kao što je paukova mreža bila spasonosna za našeg Poslanika Muhammeda a.s., naša želja je da i ova naša Mreža bude spasonosna za našu omladinu a u konačnici i za naš narod.

Našoj Mreži mladih možete pristupiti popunjavanjem pristupnice na dva načina:

  • Lično na druženjima ili u prostorijama Medžlisa
  • Online putem sljedećeg linka
Podijeli sa prijateljima

Odgovori