Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ-e Jablanica

Bismillahirrahmanirrahim. Hvala Allahu, dž.š., na posebnim blagodatima odabranog mjeseca ramazana. Salavat i selam neka je na Muhammeda alejhi selam, salavat i selam na njegovu porodicu-ehlilbejt, njegove drugove-ashabe, kao i na sve one koji ga budu slidili do Sudnjega dana.

Draga braćo i cijenjene sestre u vjeri. Sa večerašnjim zalaskom sunca nastupa nam odabrani mjesec Ramazan. Temelj ibadeta u ramazanu čine namaz i post, kao i naša veća privrženost učenju i razumijevanju Kur’ana. Objava ove Mudre Knjige započela je u najboljoj ramazanskoj noći  Lejletul-kadru.

I ovaj ramazan kao i predhodne godine dočekujemo ga u specifičnim okolnostima pandemije virusa COVID-19, koja je zahvatila cijelo čovjelanstvo, te apelujem da se ponašamo odgovorno i budemo dosljedni  principa naše vjere, pridržavajući se svih mjera i instrukcija kako bi sačuvali svoje i zdravlje naših najmilijih.

Dragi vjernici

Post u ovom mjesecu zauzima mjesto među pet najvažnijih islamskih dužnosti. Zapostimo ramazanske dane, a Allah, dž.š., će nam olakšati, jer On nije Onaj koji otežava. Gospodar svjetova upravo povodom propisa o postu ljudima poručuje: …Allah vam želi olakšati, a ne da poteškoće imate… (El-Bekare, 185.)

Ramazanski ibadeti svake godine preporode ljude. Ta duhovna obnova jasno je vidljiva u životu pojedinca i zajednice. Svi žudno želimo promjene, osjetimo tu priliku i iskoristimo.

Povodom nastupanja najboljeg od svih mjeseci, primite moje iskrene čestitke uz dove Milostivom da nam olakša post, oprosti grijehe, primi dobra djela, a da u zdravlju i bereketu ispostite ovaj mjesec.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Glavni imam MIZ-e Jablanica

Ekrem ef. Hodžić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *