Položen kamen temeljac za izgradnju džamije na Slatini

Piše: Semir-ef. Jahić

Stanovnici naselja Slatina će petak, posljednji dan Kurbanskog bajrama 1442. hidžretske godine, odnosno 23. juli 2021. godine pamtiti po ovjekovječenju momenta postavljanja kamena temeljca za džamiju koja im treba i koja će, ako Bog da, biti svjedokom islama, muslimana, povratka, tolerancije i pozitivnih kretanja.

Postavljanju kamena temeljca i prinošenju žrtve (kurbana) prisustvovali su h. Ekrem-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica, h. Ramiz Zahirović, predsjednik Medžlisa, Emir Muratović, predsjedavajući OV-e Jablanica, Ahmed Es-Seyid, izaslanik direktora Crvenog polumjeseca u Sarajevu, članovi Izvršnog odbora, imami Medžlisa kao i mještani naselja Slatina.  

Na početku ovog svečanog programa prinešen je kurban a prisutnima se obratio h. Ekrem-ef. Hodžić koji nije krio radost i zadovoljstvo što će vrijedni mještani ovog naselja gradnjom džamije otvoriti novu historijsku epohu, te se zahvalio donatorima što pomažu ovakve i slične projekte. U nastavku programa prisutne je poselamio h. Ramiz Zahirović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Jablanica i iskazao zadovoljstvo što će ovo lijepo mjesto uz Jablaničko jezero dobiti džamiju sa prelijepim pogledom na jezero i branu na Neretvi. Ispred donatora prisutne je poselamio Ahmed Es Seyid koji je ukratko objasnio misiju Crvenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini.

Po protokolu je slijedilo polaganje kamena temeljca uz učenje tekbira. Čast da bude prvi u tom činu pripala je predstavniku donatora Ahmed Es Seyidu. Tu privilegiju podijelio je sa predsjednikom IO Medžlisa, glavnim imamom i mještanima. Zvanični dio svečanosti ili polaganja kamena temeljca završen je dovom.

Buduća džamija će imati oko 100 kvadrata korisnog prostora. Džamiju će krasiti munara. U suterenu će se nalaziti edukativna prostorija i abdesthana a na spratu molitveni prostor sa mahfilom koji će moći primiti oko 100 klanjača. Ova džamija će se nalaziti uz magistralni put Jablanica-Prozor te će biti pristupačna kako putniku namjerniku tako i mještanima. Prema procjenama donatora i izvođača radova džamija bi trebala završena do kraja tekuće 2021. godine. Naime, ovo je druga džamija koja se gradi na prostoru Medžlisa IZ-e Jablanica u protekle 3 godine a u toku su završne pripreme za početak izgradnje džamije na Koloniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *