Održane interaktivne radionice razvoja aktivnog i kritičkog mišljenja kod mladih

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva Sarajevskog, Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Internacionalne organizacije za migracije (IOM) u periodu od 13.9. do 14.9.2021. godine u prostorijama džamije u Vogošći održan je dvodnevni seminar MoviEQ.

Riječ je o interaktivnim radionicama razvoja aktivnog i kritičkog mišljenja kod mladih.


Na radionicama su učestvovali aktivisti Mreže mladih Vogošća, Ilijaš i Hadžići. Seminar su vodili, te su položili i dobili stručno zvanje Certificirani Facilitatori sljedeći pojedinci: Dženan-ef. Mahmutović (Sarajevo), mr. Ejub-ef. Jašić (Sarajevo), hfz. mr. Almedina Imamović-Hodžić (Sarajevo), Semir-ef. Jahić (Jablanica), hfz. Mahir-ef. Ramić (Bugojno), i Nihad-ef. Ahmetović (Prozor).

Ovo je bio nastavak projekta Uprave i IOM-a koji su u prvom dijelu organizovali četverodnevni seminar za imame i mualime, koordinatore i koordinatorice za rad sa mladima i saradnju sa nevladinim sektrom. Seminar na kojem je prisustvovalo 16 koordinatora sa područja šest muftiluka održan je od 14.- 17. juna u hotelu Holiday u Sarajevu.

Radi se o radionicama koje imaju za cilj promovisanje kritičkog razmišljanja među mladima i razvijanje njihovih životnih vještina. Cilj ovih radionica i ove metodologije jeste pronaći mlade ljude koji su negdje marginalizirani u društvu i podstaći njihov angažman, te raditi na povezivanju njih s lokalnim zajednicama, generalno raditi na osjećaju pripadnosti mladih njihovoj zajednici.

Učesnici su uz pomoć trenera održali radionice i primjenu tehnika i metodoligije razvoja aktivnog i kritičkog mišljenja koju je razvio IOM, a s ciljem pomaka od crno-bijelog razmišljanja prema kompleksnijim načinima angažovanja sa svijetom i neposrednim okruženjem.

Sve to je direktno povezano sa višim stepenima otpornosti prema bilo kojoj vrsti krajnosti ili sklonosti ka isključivom ponašanju. 

Sa područja Muftijstva mostarskog zvanje Certificiranog Facilitatora dobila su dva imama: Semir-ef. Jahić (koordinator Mreže mladih MIZ-e Jablanica) i Nihad-ef. Ahmetović (koordinator za sa saradnju sa nevladinim sektorom MIZ-e Prozor).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *