Održana MOVIEQ radionica za mlade

Piše: Semir-ef. Jahić

U nedjelju, 26. decembra 2021. godine je u prostorijama Čaršijske džamije u Jablanici za članove Mreže mladih održana MovieQ radionica u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Jablanica. Istu su održali facilitatori, Semir-ef.Jahić (koordinator Mreže mladih Jablanica) i hadži Nihad-ef.Ahmetović (predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar i imam u Prozoru).

Na početku radionice prisutne je poselamio i objasnio pravila i propozicije radionice koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ-e Jablanica Semir-ef. Jahić. Kroz sesije mladi su pokazali ogroman nivo poznavanja procesa u nastajanju kritičkog mišljenja.

Na kraju radionice mladi su imali priliku iskazati svoje impresije i utiske koji su bili više nego pozitivni te iskazali želju da se radionice ovog tipa što češće izvode. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jablanica h.Ekrem-ef.Hodžić koji je na kraju polaznicima uručio certifikate za uspješno odrađenu radionicu i ukazao mladima da Medžlis IZ-e Jablanica će podržati sve njihove napore i projekte u cilju popravljanja slike mladih u društvu te ih podsjetio da su džamije adrese kojima se uvijek mogu obratiti.

Movieq su radionice su razvijene od strane istraživača sa Cambridge Univerziteta kao odgovor na potrebu unaprjeđenja i razvoja kritičkog mišljenja, emocionalne inteligencije i empatije kod mladih u riziku. Metodologija MoviEQ radionica bazira se na naučinim postavkama teorije Integrativne kompleksnosti (IC) koja dopire do mozgovnih procesa na dubokoj razini, omogućujući sudionicima da razviju svoje vlastite kompleksne narative, koje omogućavaju realno rješavanje  problema svakidašnjice. MoviEQ radionice sastoje se od 6 sesija, usmjerenih na različite teme vrlo bliske društvenom kontekstu mladih.

Tokom MoviEQ/IC thinking radionica (IC – eng. Integrative Complexity, Integrativna kompleksnost), koje se temelje na kognitivnoj psihologiji, socijalnoj psihologiji i društvenoj neuroznanosti, mladi razvijaju vjestine koje im pomazu da se „odmaknu“ od crno-bijelog razmišljanja i svijet posmatraju u široj perspektivi.

Cilj ovih radionica jeste da otvorimo šire vidike mladima koji su najpogodniji teren za razvijanje raznih ideologija.

Ovo je bila prva radionica ovog tipa koja je odradjena na području Muftijstva mostarskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *