Ramazanska posjeta Muftije mostarskog Medžlisu IZ-e Jablanica

U petak 31.03.2023. godine Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović je posjetio Medžlis IZ-e Jablanica. Muftija je imamio džumu namaz i održao hutbu u Čaršijskoj džamiji u Jablanici. U svojoj hutbi muftija je istakao važnost porodice i održavanja vrijednosti tradicionalne porodice. Muftija je istakao: “Vrijednosti tradicionalne muslimanske porodice u današnjem vremenu na velikom su udaru. Svjedočimo tome, vidimo to, osjećamo, slušamo o raznim devijacijama, narušenim odnosima, sve većem broju razvodā brakova, razorenih porodica, djece koja su prepuštena i zapuštena. Stil života koji se putem utjecajnih medija i raznih ideoloških matrica promeće u prvi plan i kojeg nažalost usvajaju muslimani pojedinačno i muslimanske porodice u sve većem je broju primjera suprotan šerijatskim propisima i islamskim principima morala. Brak muškarca i žene temelj je zdravoj zajednici. Brak je najozbiljnija institucija.”

Muftija je poručio da “zdravlje zajednice i društva iznutra se čuva i održava. Rastakanje društva počinje iznutra slabljenjem tradicionalnih moralnih vrijednosti, zanemarivanjem bitnih društvenih veza i slabljenjem međuljudskih odnosa i raskidanjem rodbinskih veza. Ramazan jeste prilika da radimo na vraćanju poljuljanih vrijednosti, od kojih su na prvome mjestu one porodične. Porodicu ništa ne može nadomjestiti. Ako nju, ne daj Bože, izgubimo, onda smo izgubili najsigurniji oslonac našeg identiteta. Činimo što možemo da porodicu, džemat i zajednicu držimo na okupu, jer samo tako ćemo sačuvati organsko jedinstvo i snagu našeg društva.”

Nakon džuma namaza Muftija je održao radni sastanak sa predsjednikom Medžlisa IZ-e Jablanica Jasminom Hujdurom i glavnim imamom Medžlisa h. Ekrem-ef Hodžićem. Tokom sastanka koji je održan u prostorijama MIZ-e Jablanica glavni imam i predsjednik Medžlisa predstavili su rad Medžlisa, stanje vjerskog života i infrastrukture kao i ramazanske aktivnosti koje se provode na području Medžlisa.

Na kraju svoje radne posjete Muftija mostarski je u pratnji glavnog imama i imama džemata Donja Jablanica Semir-ef. Jahića posjetio džamiju u izgradnji u mjestu Dragan Selo. Radovi na džamiji u Dragan Selu su u završnoj fazi u što se mogao uvjeriti i Muftija koji je istakao zadovoljstvo viđenim i činjenicom da će ovo mjesto konačno dobiti funkcionalan objekat kakav i zaslužuje.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ-e Jablanica džamija će u zadnjih 10 dana ramazana primiti i svoje prve klanjače te će se posljednjih 10 teravih namaza ovog ramazana klanjati u ovoj džamiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *