Svečano otvorena džamija u Dragan Selu- Dokaz kontinuiteta podrške Crvenog polumjeseca Medžlisu IZ-e Jablanica

U mjestu Dragan Selo, Medžlis Islamske zajednice Jablanica u subotu 03. juna 2023. godine je upriličen program svečanog otvorenja džamije.

Imam džemata Donja Jablanica Semir-ef. Jahić u svom obraćanju poselamio je prisutne i zaželio svima dobrodošlicu te im se zahvalio što danas svojim dolaskom dijele sreću mještana povodom izgradnje džamije u ovom mjestu.

Nakon obraćanja imama obratio se i koordinator projekta mr.Edin Idrizović koji se prisjetio ukratko historijata izgradnje džamije, budući da se nova džamija sagradila na mjestu ranije sagrađenog mesdžida te se u svom izlaganju zahvalio svim vakifima koji su uložili svoj imetak, vrijeme i trud u izgradnju ove džamije.

Dobrodošlicu i prigodnu poruku u ime Medžlisa IZ-e Jablanica, uputio je uvaženi glavni imam h. Ekrem-ef. Hodžić koji je u svom obraćanju skrenuo pažnju na odličnu saradnju Medžlisa IZ-e Jablanica sa organizacijom Crveni polumjesec i istaknuo da je ova džamija dokaz kontinuiteta pomoći naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata Medžlisu.

– Mi danas svi ovdje dijelimo radost otvorenja nove džamije kojom smo obezbijedili adekvatne uslove našim džematlijama za izvršavanje vjerskih obaveza i edukaciju naše djece istakao jeglavni imam.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora MIZ-e Jablanica Hujdur Jasmin koji je naveo kako je ovo deveta džamija na području Jablanice koja je izgrađena a treća u proteklom periodu te najavio nove projekte Medžlisa IZ-e Jablanica.

Čestitku u ime Općine Jablanica uputo je predsjedavajući Općinskog vijeća Jablanica Emir Muratović koji je istakao da Medžlis IZ-e Jablanica ima podršku i partnera u Općini Jablanica u svim projektima te čestitao vrijednim mještanima Dragan Sela na ovom poduhvatu.

U ime organizacije „Crveni polumjesec“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na današnjoj svečanosti govorio je direktor Mahmoud Ali koji je istakao da mu je čast što može pomagati u izgradnji džamija i poboljšavanju uslova vjerskog života u Bosni i Hercegovini.

Skupu se obratio i izaslanik muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića, mr. Ilham-ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog koji je iskoristio priliku da čestita Medžlisu IZ-e Jablanica na infrastrukturnim poduhvatima u posljednje vrijeme u i ime Muftije mostarskog se zahvalio organizaciji Crveni polumjesec na pomoći koju pružaju na području Muftijstva mostarskog.

Prije završnog obraćanja izaslanika reisul-uleme dodjeljena je vakufnama sinovima vakifa Abdullah Hasan Džuma el-Ensary koji je sa cjelokupnim iznosom novca učestvovao u izgradnji ove džamije te prigodan poklon sinovima vakifa.

U svom obraćanju izaslanik reisul-uleme fetva-i-emin dr. Ahmed Purdić prenio je selame uvaženog reisu-l-uleme te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je ovo druga džamija koja se u mjesec dana otvara na području Muftijstva mostarskog te da su zahvalni Mahmoudu Aliju, direktoru Crvenog polumjeseca na nesebičnoj podršci i njegovom angažmanu. Na kraju programa džamiju su svečano otvorili sinovi vakifa Fejsal i Fadil el-Ensary.

Podsjećamo, u Dragan Selu je postojao objekat koji je kupljen od strane mještana 1964. godine i preuređen za obavljanje vjerskih aktivnosti. Objekat je nekoliko puta renoviran ali s obzirom na starost i dotrajalost objekta zadnjih par godina postalo je nemoguće dodatno ga renovirati te su mještani u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jablanica došli na ideju građenja nove džamije koja bi odgovarala potrebama ovog naselja. Nakon inicijative koja je potekla od mještana i rukovodstva Medžlisa IZ-e Jablanica u proteklom periodu se javio donator (Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ured u BiH) koji je obezbijedio sredstva za izgradnju nove džamije te se nakon dobivanja svih dozvola pristupilo rušenju postojećeg objekta koje je pomogla Općina Jablanica te 15. septembra 2022. godine je položen kamen temeljac za izgradnju ove džamije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *