Položen kamen temeljac za izgradnju mesdžida u Glogošnici

Dana 09. oktobra 2023. godine u naselju Glogošnica, Medžlis Islamske zajednice Jablanica, je upriličena ceremonija povodom polaganja kamena temeljca i početka radova na izgradnji mesdžida u ovom naselju. Ceremoniji je prisustvovao je Muftija mostarski kao i predstavnici regionalnog ureda Crvenog polumjeseca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, te mještani ovog naselja.

Na početku programa ašere je proučio Ibrahim-ef. Hodžić, imam džemata Ostrožac a nakon njega prisutne je poselamio Semir-ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica koji je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo što Medžlis Islamske zajednice Jablanica kreće u novi projekat 3. po redu sa organizacijom Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nakon Semir-ef. Jahića prisutne su poselamili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem-ef. Hodžić i Jasmin Hujdur. Predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica Jasmin Hujdur u svom izlaganju je kazao da je sretan što Medžlis Islamske zajednice Jablanica otvara još jedan veoma bitan projekat za Medžlis i nada se da ćemo ga uspješno i završiti kao i sve prethodne koje smo radili sa spomenutom organizacijom.

Nakon Predsjednika prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa koji se još jednom zahvalio donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i uredu Crvenog polumjeseca na ovom projektu, te je istakao da su mještani Glogošnice davno zaslužili novi objekat ali evo sada su se konačno njihova nastojanja i nastojanja Medžlisa ispunili. Ekrem-ef. Hodžić je podsjetio da trud onih koji su izgradili dosadašnji mesdžid neće biti zaboravljen te da je ovo ujedno nova prilika za naše generacije da se ugrade u ovo trajno dobro tragom svojih prethodnika.

Potom se okupljenima obratio i direktor regionalnog ureda „Crveni polumjesec“ Mahmoud Aly koji je poselamio prisutne i izrazio zadovoljstvo da može još jednom pomoći projekat poboljšanja infrastrukture Medžlisa te istakao da je ovo sedmi projekat koji Crveni polumjesec radi na području Hercegovine te pohvalio rukovodstvo i uposlenike Medžlisa IZ-e Jablanica na brzini i ekspeditivnosti u projektima u kojima je sarađivao s Medžlisom.

Nakon predsjednika Ureda prisutne je poselamio uvaženi Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović koji je u svom izlaganju evocirao uspomene od prije 30 godina kada je kao softa Gazijine medrese prošao iz opkoljenog Mostara i došao u Glogošnicu čiji su i tada vrijedni i topli domaćini Glogošnice pokazali svoju ljudsku i vjersku dimenziju. Uvaženi Muftija je iskoristio priliku da baš u Glogošnici dodijeli priznanje i zahvalnicu predsjedniku Ureda Crvenog polumjeseca u Sarajevu za doprinos i brigu o džamijama na području Muftijstva.

Nakon svih obraćanja uslijedilo je polaganje kamena temeljca za ovaj mesdžid kojeg su uz tekbire položili Muftija mostarski, predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica, glavni imam i direktor Ureda zajedno sa koordinatorom projekta Adisom Šabanovićem. Nakon toga ašere je proučio Said-ef. Husrep a dovu Muftija mostarski.

Podsjećamo, u Glogošnici je postojao objekat koji je izgrađen od strane mještana 1975. godine. Objekat je nakon agresije na BiH renoviran nekoliko puta. S obzirom na starost i dotrajalost objekta iskazala se želja i potreba za većim i funkcionalnijim objektom te su mještani u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jablanica došli na ideju građenja novog objekta koji bi odgovarao potrebama ovog naselja. Nakon inicijative koja je potekla od mještana i rukovodstva Medžlisa IZ-e Jablanica u proteklom periodu se javio donator koji je obezbijedio sredstva za izgradnju mesdžida te se nakon dobivanja svih dozvola pristupilo rušenju postojećeg objekta koje je pomogla Općina Jablanica.

Nastojanja mještana da uz ovaj mesdžid izgrade i minaret a za to će im biti potrebna i naša pomoć pa pozivamo sve one koji žele i mogu da se ugrade u ovaj hajr da to i učine svojim donacijama.

Molimo Uzvišenog Gospodara da sve one koji učestvuju u hairli projektima obilato nagradi i na ovom i na budućem svijetu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *