Saopćenje za javnost povodom netačnih navoda portala jablanicalive.com

U povodu javno izrečenih neosnovanih, netačnih i neprovjerenih informacija koje je lokalni portal jablanicalive.com objavio s ciljem diskreditacije Medžlisa Islamske zajednice Jablanica imamo obavezu prije svega pred našim džematlijama i članovima, te cjelokupnoj jablaničkoj javnosti, demantirati iskonstruisane optužbe i insinuacije izrečene u vezi sa otvaranjem džamije u Glogošnici.

Naime, navedeni lokalni portal je objavio tekst o „svečanom“ ručku nakon otvorenja džamije u Glogošnici.

Medžlis Islamske zajednice Jablanica nije organizovao nikakav svečani ručak, već je vlasnik restorana “Kovačević“ Senad Kovačević, izrazio namjeru da o svom trošku ugosti predstavnike vakifa, koji su pomogli izgradnju džamije, kao i druge musafire koji su prisustvovali otvorenju džamije u Glogošnici. Na ovaj način je dao svoj doprinos ovom hairli događaju u ime svog babe hadži Abdulhamida Kovačevića i rahmetli majke Ramize Kovačević.

Ostaje nejasno kako je navedeni portal došao do zaključka da se ovim činom „direktno finansira konzumiranje alkohola, što je u islamu strogo zabranjeno“ i zbog čega iznosi optužbe na Islamsku zajednicu.

Međutim, vidljivo je da se radi o zlonamjernim motivima jer se u nastavku teksta navodi da je okupljanje finansirano od sergija i članarina, iako je dobro poznato da se sergije namjenski organizuju i da se ne mogu utrošiti mimo njihove namjene, a da se članarina također namjenski troši prema pravilima i propisima Islamske zajednice.

Nažalost, zbog nekih ličnih interesa ili animoziteta, pojedinci žele unijet nemir, nered i razdor među Bošnjacima muslimanima, i na tom putu ne biraju sredstva.

Simptomatično je vrijeme „oživljavanja“ portala i teme o kojim pišu, možemo reći anonimno, jer nemaju ni impresum, uz obilje negativnosti i bez provjere tačnosti informacija, što dovoljno govori o (ne)profesionalnosti.

Navedeni portal dao je sebi za pravo tumačiti i vršiti klasifikaciju halal i haram restorana u našoj Jablanici, krijući se iza navodnih „čitalaca“, a s ciljem da naruši povjerenje naših članova.

Medžlis Islamske zajednice Jablanica će se u okviru misijskog rada i djelovanja nastaviti razvijati i u infrastrukturnom pogledu kroz svoju organizacionu strukturu preko džematskih odbora, Izvršnog odbora Medžlisa i Skupštine Medžlisa gdje je svaki naš član blagovremeno informisan o svim procesima i događajima kako na području našeg Medžlisa tako i cjelokupne Islamske zajednice.

Radosni smo i ponosni što smo zajedničkim snagama i naporima, uz veliku podršku naših vrijednih džematlija, u zadnjih pet godina izgradili četiri džamije, Zlate, Slatina, Dragan Selo i Glogošnica, te smo počeli i radove na Kulturno-edukativnom centru, kojeg ćemo, s Božijom pomoći, uspješno realizovati.

2 Replies to “Saopćenje za javnost povodom netačnih navoda portala jablanicalive.com”

  1. Jasmin Masić

    Selam dobri moj Efendija .Nije vrijedno spomena uvijek će biti tih koji žele da razbiju zajednicu.Netreba se puno okretati za njima.Allah će takve sam skloniti i uništiti .Vama u islamskoj zajednici Jablanica želim svaki hajr .Allah da vam bude na pomoći i da što više sličnih projekata realizujete.MS Jasmin Masic

    • mizjablanica

      Alejkumu selam moj dobri Jasmine, razumijemo mi ove pokušaje destabilizacije zajednice i pokušaja umanjivanja važnosti projekata koje Medžlis IZ-e Jablanica provodi u posljednjih 10 godina. U apatičnom društvu gdje se sve gleda kroz prizmu negativnosti Medžlis IZ-e Jablanica je u proteklih 5 godina sagradio 4 džamije i pokrenuo aktivnosti na izgradnji Kulturno-edukativnog centra Medžlisa u centru Jablanice. Sve to mora zasmetati ljudima koji nisu navikli na pozitivne vijesti. Tebi Jasko i tvom džematu jedno veliko i toplo hvala na podršci Medžlisu i kad budeš aBd u Bosni molim te javi se da ti uručim zahvalnicu Medžlisa za podršku projektima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *