Jablanica 2 (Čaršijska džamija)

Džemat Jablanica 2 obuhvata drugi dio grada Jablanice i naselje Dobrinja. Nalazi se u centralnom dijelu grada Jablanica, uz magistralni put M 17, na ulasku u Jablanicu iz Sarajeva. U džematu ima oko 490 domaćinstava. U džematu Jablanica 2 nalazi se Čaršijska džamija.

Čaršijska džamija

Ćaršijska džamija se nalazi u centru Jablanice, kraj magistralnog puta M-17, na ulazu u Jablanicu. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu podnesen je zahtjev za dodjelu lokacije za izgradnju Čaršijske džamije, a kompletna procedura dobijanja dozvole završena je tek 2005. godine. Dana 25.09.2005. godine, postavljen je kamen temeljac za Islamski centar, odnosno Čaršijsku džamiju.

U gradnji džamije su učestvovali privrednici Jablanice, lokalna zajednica – općina Jablanica, građani, bosansko-hercegovačka dijaspora te donatori iz Turske kao i drugih zemalja. Džamija je zvanično otvorena 31.08.2013. godine uz veliki broj posjetilaca i zvaničnika iz naše zemlje, kao i iz inostranstva. Po svojim gabaritima, ali i funkcionalnosti, jedna je od najvećih i najprostranijih džamija u Hercegovini.

Pored vjerskih aktivnosti, džamijski multifunkcionalan prostor se koristi za mnoge druge aktivnosti, a najistaknutiji rad je škole Kur’ana kao i redovno okupljanje omladine gdje kroz Mrežu mladih Medžlisa islamske zajednice Jablanice djeluje.

U sklopu Čaršijske džamije nalazi se abdesthana, 2 mektebske učionice, biblioteka i veliki edukativni prostor kao i kotlovnica.

U džamiji se klanjaju svi dnevni namazi, džuma-namaz i bajram-namaz. Često je mjesto organizovanja raznih vjerskih, edukativnih i kulturnih manifestacija. Mektebska nastava se obavlja dva puta sedmično. Imami ovog džemata su bili h. Suljo-ef. Cikotić i h. Ekrem-ef. Hodžić, trenutni glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica.

Lična karta

Naziv džemata:Jablanica 2
Broj domaćinstava:490
Godina izgradnje džamije:2013.g
Mektebska nastava:Tokom cijele godine
Imam: h. Ekrem-ef. Hodžić
Predsjednik Dž.O.:Jasmin Hujdur