Počinje gradnja džamije u Dragan Selu

Piše: Semir-ef. Jahić

Dana 15. Septembra 2022. godine u naselju Dragan Selo, Medžlis Islamske zajednie Jablanica, je upriličena ceremonija povodom polaganja kamena temeljca i početka radova na izgradnji džamije u ovom naselju. Uz imame i rukovodstvo Medžlisa IZ-e Jablanica polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici regionalnog ureda Crvenog polumjeseca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, te mještani ovog naselja. Na početku programa ašere je proučio h. Emin-ef. Bandić, imam džemata Jablanica 1 a nakon njega prisutne je poselamio Semir-ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica koji je u svom izlaganju zahvalio se donatorima za njihove aktivnosti na polju poboljšanja uvjeta za obavljanje vjerskih aktivnosti te upoznao prisutne o historijatu ovog mjesta i mesdžida koji je egzistirao na ovom prostoru. Nakon Semir-ef. Jahića prisutne su poselamili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ekrem-ef. Hodžić i h. Ramiz Zahirović. Glavni imam Medžlisa se još jednom zahvalio donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i uredu Crvenog polumjeseca na ovom projektu, te je istakao zadovoljstvo što će vrijedni mještani ovog naselja dobiti adekvatne prostorije za svoje aktivnosti. Kako je kazao Ekrem-ef. Hodžić ovo je historijski dan za mještane ovog naselja kao i za Medžlis te podsjetio da trud onih koji su kupili i preuredili dosadašnji mesdžid neće biti zaboravljen i on je tamo gdje se sve bilježi i biće utkan u temelje ove nove džamije koja će se graditi u ovom mjestu. Predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ramiz Zairović istakao je da je ovo drugi projekat u dvije godine koje Medžlis uspješno radi sa uredom Crveng polumjeseca te im se u svoje ime i u ime Medžlisa toplo zahvaljuje uz nadu da će se ova saradnja i nastaviti. Potom se okupljenima obratio i direktor regionalnog ureda „Crveni polumjesec“ Mahmoud Aly koji je poselamio prisutne i izrazio zadovoljstvo da su mogli pomoći projekat izgradnje džamije u Dragan Selu te pohvalio rukovodstvo i uposlenike Medžlisa IZ-e Jablanica na brzini i ekspeditivnosti u projektima u kojima je sarađivao s Medžlisom te se posebno zahvalio donatorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su donirali sredstva za izgradnju još jedne džamije u našoj Jablanici. Nakon predsjednika Ureda prisutne je poselamio koordinator na ovom projektu Edin Idrizović koji se u svom obraćanju prisjetio kako se javila i tekla ideja o izgradnji nove džamije i velikom interesu mještana za rješavanje tog pitanja te izrazio nadu da ćemo do pred naredni ramazan imati novi i funkcionalni objekat u ovom naselju. Nakon svih obraćanja uslijedilo je polaganje kamena temeljca za ovu džamiju kojeg su uz tekbire položili predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica i direktor Ureda zajedno sa mještanima ovog naselja. Nakon toga ašere je proučio Said-ef. Husrep a dovu Semir-ef. Jahić.

Podsjećamo, u Dragan Selu je postojao objekat koji je kupljen od strane mještana 1964. godine i preuređen za obavljanje vjerskih aktivnosti. Objekat je nekoliko puta renoviran ali s obzirom na starost i dotrajalost objekta zadnjih par godina postalo je nemoguće dodatno ga renovirati te su mještani u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jablanica došli na ideju građenja nove džamije koja bi odgovarala potrebama ovog naselja. Nakon inicijative koja je potekla od mještana i rukovodstva Medžlisa IZ-e Jablanica u proteklom periodu se javio donator koji je obezbijedio sredstva za izgradnju nove džamije te se nakon dobivanja svih dozvola pristupilo rušenju postojećeg objekta koje je pomogla Općina Jablanica.

Inače ovo će biti 3. objekat koji će biti izgrađen u posljednje 3 godine na području Medžlisa IZ-e Jablanica a u skorije vrijeme treba krenuti izgradnja džamije u mjestu Kolonija kao i izgradnja Kulturno edukativnog centra u centru grada Jablanica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *