Edukativna posjeta Srebrenici

Članice Odjela za brak i porodicu predvođene koordinatoricom Amelom Džajić- Idrizović Medžlisa Islamske zajednice Jablanicu u subotu 28. oktobra 2023. godine su posjetile Srebrenicu. U sklopu posjete naše članice su posjetile Muzej memorijalnog centra u Potočarima gdje ih je dočekao kustos Muzeja Ahmo Mehmedović koji im je prezentovao rad Muzeja i aktivnosti koje ovaj muzej provodi u cilju memorizacije genocida koji je počinjen u Srebrenici i okolnim mjestima te pokazao postavke i galeriju Muzeja. Kustos je članicama održao i historijski čas i tok genocida nad Bošnjacima ove zaštićene zone UN-a. U sklopu predavanja emitovan je i film o stradanju Bošnjaka enklave u Srebrenici.

Nakon posjete Muzeju naše članice su posjetile internatski smještaj za djecu iz udaljenih i ruralnih područja iz okoline Srebrenice, Bratunca i Milića u Potočarima gdje su ručale i na taj način podržale rad ovog Doma kojim rukovodi MFS Emmaus. Prema riječima uposlenica ovaj internat služi za boravak djece koji nemaju regulisan prevoz iz svojih mjesta do škole.

Nakon ručka članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa obišle su Fabriku akumulatora i Memorijalni centar u Potočarima i na Musalli memorijalnog centra obavile podne i ikindiju namaz nakon čega su se zaputile nazad u Jablanicu. Ovo putovanje za većinu naših članica je bio prvi susret sa Potočarima i teško je opisati riječima emocije koje se prožimaju u dodiru sa mjestom genocida.

Prema riječima koordinatorice Odjela za brak i porodicu Medžlisa nastojanja ovog Odjela je da se obiđu sva mjesta stradanja Bošnjaka u minuloj agresiji te nakon posjete Ahmićima kod Viteza i Tunelu spasa u Sarajevu ove godine članice su izrazile želju da to bude Srebrenica. Iako vidno potresene viđenim članice su izrazile zahvalnost Medžlisu IZ-e Jablanica na organizaciji ovog putovanja sa dovom da se ovo zlo nikad i nikome više ne ponovi!

Ovom prilikom se zahvaljujemo Memorijalnom centru Potočari i uposlenicima internata na toplom prijemu.

Odjel za brak i porodicu djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Jablanica od 2015. godine kada je Islamska zajednica, s ciljem uključivanja ženske populacije u džematske aktivnosti, kao i afirmacije braka i porodice kao islamskih vrijednosti, započela projekat formiranja Odjela pri svakom medžlisu i muftijstvu. Kao u svakom društvu tako i u našem Medžlisu žena predstavlja pokretačku snagu svih aktivnosti te članice ovog odjela nose većinu aktivnosti. Pored svojih redovnih godišnjih aktivnosti pored izuzev ramazanskih najveći doprinos daju organizaciji manifestacije „Volimo te naš Poslaniče“ kada predstavljaju pokretačku snagu Medžlisa u ovom projektu. Tradicionalno posjećuju Dom za stara lica Jablanica, organizuju podjelu prigodnih poklona uz hadis Poslanika a.s., te edukativne tribine i mevlud za žene. Navedene aktivnosti su jedinstvena priliku za žene da se druže, zajedno obave namaz, na kraju i da čuju poučna i korisna predavanja. Moleći Allaha dž.š. da ih nagradi najljepšom nagradom, a ujedno želimo uputiti i apel ženama koje nisu bile sa nama, da nam se pridruže, jer kad je u pitanju hairli skup, ima mjesta za sve one koji imaju i malo hajra i dobre volje u sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *