Završena izgradnja mesdžida na Zlatama

U novu hidžretsku 1442. godinu Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Jablanica ulazi bogatiji za još jedan mesdžid.

U posljednjim danima zu-l-hidždžeta 1441. godine završeni su svi građevinski radovi na mesdžidu u naselju Zlate. Donator za izgradnju ovog mesdžida je Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a donacija je implementirana posredstvom MFS EMMAUS iz Doboj Istoka i MIZ Jablanica.

Dugo očekivana izgradnja mesdžida u naselju Zlate kojem gravitira više od 90 domaćinstava je konačno završena, što će omogućiti kvalitetnije izvođenje mektebske nastave, kao i ostalih sadržaja vjerskog života.

Ovaj višenamjenski objekat, u vrijednosti od oko 160.000 KM je završen za nepune dvije godine. Mesdžid sadrži klanjački prostor na dvije etaže, mektebsku učionicu, abdesthanu, mokri čvor i gasulhanu.

Osim spomenutih vakifa u izgradnji i adaptaciji ovog mesdžida učestvovali su i mještani naselja Zlate koji su uz pomoć Medžlisa i h. Remze Kovačića kupili zemljište na kojem je izgrađen mesdžid, te Fadila Đulimana, koji je od svojih sredstava kupio luster za mesdžid i ostala rasvjetna tijela te ih ugradio.

Značaj ovog mesdžida se ogleda u tome da je naselje Zlate mjesto gdje je bila prva džamija na području Jablanice, koja je bila građena od lomljenog kamena, pokrivena pločom, bez munare.

U džamiji su vršene vjerske aktivnosti, što se možemo jasno vidjeti iz sidžila konjičkog kadije Bekir-efendije koji svojom muraselom od 14. ševvala 1285. godine (28. januara 1869. godine) ovlašćuje imama na Zlatama da može vjenčati Zejnebu Honđo za Saliha Jusića iz Jablanice i da za to vjenčanje ne postoji nikakva zakonska smetnja.

Prema ovom sidžilu, možemo vidjeti da je džamija egzistirala i prije 1869. godine. Džamija biva aktivna sve do 1926. godine kada se Ibrahim-ef. Honđo razbolio i preselio se kod kćerke u Donju Jablanicu i time prestaju sve aktivnosti u ovoj džamiji.

Vremenom se džamija urušavala i srušena je 1932. godine. Promjene vlasti na ovim područjima nije zaobišlo ni ovu džamiju tako da procesom nacionalizacije u bivšoj SFRJ zemljište na kojem je bila ova džamija i livada oko džamije je otuđeno od islamske zajednice i nacionalizovano kao vlasništvo države. Danas na lokalitetu postoji romsko mezarje, te je vlasnik zemljišta Općina Jablanica.

(Preporod.info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *