Završena izgradnja mesdžida na Zlatama

Vijesti Vijestii iz medžlisa

U novu hidžretsku 1442. godinu Medžlis Islamske zajednice Jablanica ulazi bogatiji za još jedan mesdžid. Naime, u posljednjim danima zu-l-hidždžeta 1441. godine završeni su svi građevinski radovi na mesdžidu u naselju Zlate. Donator za izgradnju ovog mesdžida je Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a donacija je implementirana posredstvom MFS EMMAUS iz Doboj Istoka i Medžlisa IZ-e Jablanica.

Dugo očekivana izgradnja mesdžida u ovom naselju Zlate kojem gravitira preko 90 domaćinstava je konačno završena, što će omogućiti kvalitetnije izvođenje mektebske nastave kao i ostalih sadržaja vjerskog života. Ovaj višenamjenski objekat, u vrijednosti od oko 160.000 KM je završen za nepune dvije godine. Mesdžid u svom sastavu sadrži, klanjački prostor na dvije etaže, mektebsku učionicu, abdesthanu, mokri čvor i gasulhanu.

Pored spomenutih vakifa u izgradnji i adaptaciji ovog mesdžida učestvovali su i mještani naselja Zlate koji su uz pomoć Medžlisa i h. Remze Kovačića kupili zemljište na kojem je izgrađen mesdžid te Fadil Đuliman koji je od svojih sredstava kupio luster za mesdžid i ostala rasvjetna tijela te ih ugradio.

Značaj ovog mesdžida se ogleda u tome da je naselje Zlate mjesto gdje je bila prva džamija na području Jablanice te naselje sa najbržim rastom o čemu smo već izvještavali na našoj web prezentaciji.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori