Doljani

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Džemat Doljani

Hadži Nezgodina džamija u Doljanima

Doljani se nalaze u srednjem dijelu toka Doljanke, 12 km zapadno od Jablanice. Kroz selo prolazi cesta koja ga preko Sovića veže sa Duvnom, a preko Jablanice sa Mostarom i Sarajevom.

Selo se sastoji od nekoliko mahala koje su svoje nazive dobile po muslimanskim porodicama koje su nekad u njima stanovale: Bašići, po Bašićima (koji su starosjedioci), Mustafići, po Mustafićima (koji su izumrli), Paćići, po nekom Paći koji je prije kuge 1812. god. u Doljanima živio, i Stupari, po Hasidića stupama, od kojih je posljednja radila do prvog svjetskog rata. Iznad mahale Paćići nalazi se lokalitet Huseinove Grude.

U mahali Paćići postojala je stara džamija za koju predaja kaže da ju je gradio neki Hadži Nezgoda, o kome odavno niko ništa ne zna ispričati. Priča se da je džamija imala u selu vakuf: dućane i hanove koje su uzurpirali kupreški bezi Alajbegovići, čija su svojina bili Doljani. Kod džamije se nekad nalazio begovski han sa hambarom.

Džamija je izgrađena oko 1711. godine, a bila građena od lomljenog kamena, pokrivena je bila pločom i imala je drvenu munaru. U toku drugog svjetskog rata ja srušena pa su je džematlije 1973. godine obnovile i uz nju ozidale kamenu munaru na mjestu gdje je ranije bila drvena. Međutim, prilikom zadnjeg rata u BiH ova džamija je minirana od strane HVO-a 1993. godine i potpuno je uništena.

Poslije rata ruševina je uklonjena, a na starim temeljima se izgradila nova džamija.Džamija trenutno nema stalnog imama. Od njene ponovne izgradnje u džamiji se klanja samo za vrijme  mjeseca ramazana, dok se mektebska nastava izvodi tokom cijele godine .

Imamsku dužnost u njoj su vršili: Islam Hasidić, Husein Sihirlić, Husein Zukić, Ibrahim Hasidić i hadži Salih Hasidić.

U mjestu i okolini ima više muslimanskih harema. U haremu kod džamije nalazi se jedan stari mezar s velikim nišanom za koji se ne zna čiji je. Drugi harem se nalazi nedaleko od džamije, treći pod Stuparima i četvrti na Ravnama na desnoj obali Doljanke.

U Doljanima su živjele ove muslimanske porodice: Bašići, koji su starosjedioci, Čilići, Grcići i Hasidići, begovski rod čiji je predak doselio iz Crne Gore. Dalje ovdje žive: Helbeti, Husrepi, Junuzovići, koji su starosjedioci, Kubići, Lulići, Milanovići, Musići (izumrli), Mustafići (izumrli), Paćići (izumrli), Radoši, Rakite (jedno vrelo nosi njihovo ime), Rizvići, Seferi, Sihirlići, Šafre, Šarići (izumrli), Tasovci, Zahirovići i Zukići.

U ovom džematu se redovno obavlja mektebska nastava tokom cijele godine a u mjesecu ramazanu se obavljaju sve vjerske aktivnosti. Muallimsku funkciju u ovom džematu obavlja Said ef. Husrep, sekretar i blagajnik MIZ-e Jablanica, dok imamsku funkciju obavlja Mesud ef. Ćosić, imam džemata Jablanica 1.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Podijeli sa prijateljima