Glogošnica

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mesdžid Glogošnica

Glogošnica se nalazi 5 km južno od Jablanice prema Mostaru, u podnožju planine Prenj. Ima 120 domaćinstava sa 400-450 stanovnika. Selo je centar MZ Glogošnica koja obuhvata nekoliko okolnih sela. Seoski mesdžid, zajedno sa gasulhanom, napravljen je 1972. godine. Gasulhana i mesdžid renovirani su 1991. godine.

Džematlije su započele sa gradnjom dvoetažnog pratećeg objekta – na prvoj etaži planiran je mokri čvor i abdesthana, a na drugoj etaži imamski stan, no, zbog trenutne teške finansijske situacije u BiH, koja pogađa i Glogošnicu, radovi sporo napreduju. Ustaljenu praksu da se u velikom broju naših seoskih mesdžida, ali i džamija, klanja samo tokom ramazana, nije slučaj  u Glogošnici. Naime, od ramazana 2013 godine džematlije ovog podprenjskog sela svakodnevno klanjaju jaciju-namaz u džematu.

Džemat Glogošnica je jedan od mesdžida MIZ-e Jablanice koga krasi veliki broj omladine. Ta omladina čini pokretačku snagu ovog džemata. Pored pobrojanih aktivnosti džemata Glogošnica, bitno je napomenuti da se tokom godine odvija redovna mektebska nastava.

.

Mesdžid administrativno pripada džematu Donja Jablanica a imamsku i muallimsku funkciju obavlja Semir ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Podijeli sa prijateljima